Będąc na diecie bezglutenowej, wielu brakuje przede wszystkim pieczywa. Jest to jeden z najczęstszych produktów na śniadanie i kolację, dlatego tak wiele osób odczuwa jego brak. Będąc jednak uczulonym na gluten, musimy wystrzegać się przede wszystkim ziaren zbóż. Jest jednak pewne udogodnienie dla wszystkich, którzy muszą go unikać. Od jakiegoś bowiem czasu możemy jeść ulubione pieczywo, kiedy tylko mamy ochotę. Coraz bardziej popularny staje się chleb bezglutenowy. Możemy kupić go już w wielu piekarniach, ale także upiec sami. Możemy dzięki temu odkryć wiele składników, które nie tylko doskonale smakują, ale także są bardzo zdrowe. Chleb bezglutenowy może być pieczony zarówno z maki kukurydzianej, gryczanej, jak i ryżowej. Nie trzeba więc obawiać się, że będąc na takiej diecie, musimy wystrzegać się wielu produktów i unikać nawet tych ulubionych. Można po prostu zmodyfikować nieco składniki i jeść wszystko to, na co mamy ochotę.